Alexandru Rada

ce aduce bun criza?

Posted in Diverse by Alexandru Rada on 27 ianuarie 2009

Cum văd eu lucrurile.

Un lucru poate fi bun sau rău în funcţie de poziţia din care priveşti. La fel şi o criză, chiar dacă faţă de cei mai mulţi se manifestă cu repercusiuni, privită din anumite puncte de vedere aduce şi lucruri bune:

  • scad preţurile la imobiliare (şi auto, diverse materii prime, marfuri de lux etc) care erau peste valoarea lor reală, deci puterea de cumpărare creşte pentru anumite bunuri; Expresia nu mai sunt bani se răsfrânge mai mult asupra investitorilor şi speculanţilor, obişnuiţi să ruleze banii (să ia credite, să cumpere, să vândă) în intervale de timp medii. Ceilalţi, oameni obişuiţi, care au unii bani puşi deoparte îşi permit acum să cumpere la un preţ cu 20-30% mai mic. (reducerile la automobilele noi sunt mai mult decât interesante); Oricum au scăzut cam toate preţurile.
  • cresc dobânzile la depozite, au ajuns la 16% (la data articolului MillenniumBank are cea mai mare dobândă), ceea ce reprezintă de aproape 3 ori inflaţia. Ori, dacă ţinem banii la bancă, cheltuielile cresc într-un an cu 6%, iar noi ne luăm diferenţa de 9% şi o marcăm ca profit. Şi aici, dacă ai bani puşi deoparte.
  • creşte productivitatea muncii. Oamenii sunt speriaţi să nu fie daţi afară, muncesc mai mult şi cu mai multă sârguinţă. Unii acceptă scăderi la salariu.
  • rezista numai cei puternici capabili să se adapteze. Nu neapărat benefic, pentru că pot pieri multe firme bune şi care au management defectuos. Dar nu e vina crizei, e vina lor.

Dacă mai ştiţi şi altele vă rog să îmi spuneţi, chiar mă interesează. Oricum dacă aveţi bani puşi deoparte sunteţi în avantaj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: