Alexandru Rada

ce lipseşte în educaţie

Posted in Diverse by Alexandru Rada on 24 Ianuarie 2009

ORDINEA lipseşte

Şi ca să nu fiu generalist mă refer doar la sistemul de învăţământ superior. Lăsăm la o parte gimnaziu, liceu şi masterat (pentru care nu mă pot pronunţa).

Să o luăm „pe-ndelete”: în primul an ţi se înşiră materii generale, care acoperă din toată economia câte ceva, că de… poate încă nu e hotarât studentul şi trebuie să le ştie pe toate. Bine că nu ne învaţă şi cultivarea cartofilor, că pentru unii dintre noi poate le-ar aduce mai multe beneficii. Dacă m-am înscris la marketing şi am intrat aici, nu e logic că vreau să învăţ marketing? Iar dacă am ajuns prin picaj la marketing, atunci nasol pentru mine dar va trebui să învăţ marketing sau sa mă mut (vezi despre examene).

Chiar e nevoie de atât de mult timp ca să învăţăm aceste generalităţi? Sunt foarte bune, e bine să ştii cât mai multe, dar 1 din 3 ani este prea mult. Poate un semestru ar fi de ajuns.

În următorii doi ani se schimbă lucrurile.. „în bine”. Faci TOT CE VREI despre marketing, şi n-ai deloc oportunitatea sa alegi o direcţie clară. Dacă vrei trebuie să faci master. Aici nu ştiu prea multe.

Termini facultatea, mulţi se angajează dacă nu au deja un loc de muncă în ceva ce aduce bani, pentru că toţi (99,9%) nu vrem să fim directori de marketing, vrem SĂ AVEM BANI. Şi nu mai contează dacă lucrezi în marketing, ţii contabilitate (doar ştii că ai făcut în primul an Bazele Contabilităţii), eşti ospătar sau hostess la cine ştie ce hotel de lux.

O facultate nu trebuie să te pregătească pentru viaţă, pentru un loc de muncă? Sau la noi după poţi să le faci pe toate, chiar şi şofer de taxi, că facultatea a fost să ai şi tu o diplomă, aşa ca să o arăţi la nepoţi?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: